Ciall 2011

  • Is there a Gaeltacht sensibility?
  • If so how is this expressed?
  • Does a Gaeltacht sensibility inform the work of contemporary visual artists?

These were some of the principles behind this exhibition for which I had 2 works selected from the 3 submitted below.







Tais

(damp, humid, moist, soft, tender, compassion-ate)

This is one of a series of images made to describe the degradation of this abandoned terrace and schoolhouse in Gleann Cholm Cille.

As with other pieces of my work it reacts against the romanticised view of the building in the landscape.

Specifically I was interested in the marks made by the absence of the rainwater downpipe and the resulting marking on the building elevation.

The image elevates the dampness as the focal point both by position and colour while the window provides scale and its positioning creates a certain unease.

This picture was selected for exhibition














Inflected Landscape

The abandonment and degradation of this vernacular dwelling has formed the basis for this drawing.

It has provided the opportunity to project an image which inverts the traditional and romanticised image of the thatched cottage, billowing smoke from a turf fire and set in a mountainous landscape.

Instead the landscape is reflected in the remaining glass, surrounded and enclosed by the window. The window itself in its current state has almost a dishevelled human character and is subordinate to the white page. It floats rather than being fixed and is in elevation rather than perspective.

This picture was selected for exhibition.










Fál

I was attracted to draw this image for several reasons.

Primarily it reduced the Gaeltacht landscape of Gleann Cholm Cille down to its base elements; Hills, an occasional tree, stone wall and fuscia hedge atop.

At a second level I could approach the landscape as an elevation in much the same manner as a flat elevation of a building can be approached, a series of elements arranged on the page with the attraction and tension between considered in their weight and positioning.

The final element is the gap with rough paving slabs. Human presence is inferred.